Marcel van Hoef

Marcel van Hoef (1967 NL)

De schilderijen van Marcel van Hoef reflecteren op hoe we als mens tijd en ruimte ervaren. Immateriële aspecten van de visuele realiteit, zoals licht, schaduw en spiegelingen vormen al sinds zijn afstuderen in 1989 de rode draad in zijn werk. Sinds de jaren ’90 heeft Van Hoef veel gereisd naar gebieden en grote steden in Europa en Azië waar verandering – hetzij in politiek, economisch en/of sociaal opzicht – plaats vindt. Het stedelijk landschap van metropolen bood hem bronmateriaal voor zijn verstilde schilderijen met het contrast tussen architectuur en natuur, echt en onecht als hoofdmotief.  Zijn huidige focus op organische patronen en structuren in de natuur komt voort uit een werkreis in 2019 de eeuwenoude Japanse tuinen in Kyoto en Tokyo.

Het recente werk bestaat uit twee thematische reeksen die hij gelijktijdig uitwerkt. Enerzijds schildert hij in een realistische stijl ruimtelijke landschappen waar je als kijker een deel van een tuin of bos ziet, en het lijkt of je zo het schilderij in kunt stappen. Daarnaast ontwikkelt hij een tweede belangrijke lijn in zijn werk met waterreflecties als inspiratiebron. De tastbare werkelijkheid van het water en een immateriële spiegeling van de wereld in het wateroppervlak, wordt door Marcel van Hoef verbeeld in verfijnd geschilderde beelden waarin de tijd gestold lijkt.

Over zijn schilderkunstige interesse in water zegt hij het volgende: 

“Water is in concrete zin materie en in visuele en symbolische zin reflecteert het de omgeving, echt en illusie tegelijk. Net als een schaduw wordt in een waterspiegeling het verglijden van tijd zichtbaar, reflectie als een soort spiegel van de ziel”

Over de techniek van het schilderen met eitempera

De schildertechniek en werkwijze van Marcel is onlosmakelijk verbonden met zijn thematiek.  Hij schildert al meer dan dertig jaar met zelfgemaakte eitempera en heeft daar gedurende al die jaren een geheel eigen werkwijze in ontwikkeld. Met talrijke dunne lagen creëert hij in zijn schilderijen illusies van landschappelijke ruimte. Maar ook in abstracte zin kun je de opbouw van een schilderij lezen in de transparante gelaagdheid van de fluwelige verfhuid. Samen met het matte karakter past dit perfect bij de verstilling die hij bij de beschouwer wil oproepen.

Sinds 1993 is zijn werk veelvuldig getoond op beurzen, galerietentoonstellingen en in musea. 

In 2012 werd een schilderij van hem bekroond met The Global Factories Art Challenge. 

In 2016 was hij de Nederlandse winnaar van de Velux VKR75 International Painting Competition en was een van de 12 internationale winnaars.
 

Marcel van Hoef

December 2024

Marcel van Hoef
Archief Marcel van Hoef
19.04 – 24.05 2025